Nyheder
Vi sætter kurs mod fremtidens Region Nordjylland
Af Mads Duedahl, Regionsrådsformand
Formiddagen den 15. november var jeg sammen med de nordjyske borgmestre til møde i det nordjyske Kontaktudvalg. Det har jeg været før, men denne gang var helt særlig. For samme morgen havde Indenrigs- og Sundhedsministeriet meddelt, at der var var indgået aftale om en sundhedsreform. Så kl. 11 suspenderede vi vores møde og så med, da aftalen blev præsenteret live på et pressemøde.
For mig var det betydningsfuldt og nærmest symbolsk, at vi sammen så det, der må betegnes som startskuddet til forvandlingen af det danske sundhedsvæsen.
Først og fremmest glædede vi os over, at Region Nordjylland fik lov at bestå. Organiseringen mellem Aalborg Universitetshospital og de mindre sygehusmatrikler, fx Thisted, blev fremhævet som begrundelse. Men mon ikke også det har vejet tungt, at et samlet Nordjylland på tværs af region, kommuner, uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv tidligere på året havde sendt et tydeligt signal til regeringen om, at vores landsdel er bedst tjent med at være sin egen region?
Dernæst så vi hinanden i øjnene og bekræftede, at de mange gode resultater, erfaringer og aftaler, vi har opnået gennem mange års tæt samarbejde, ikke skal smides ud med badevandet. De skal tværtimod udgøre det solide fundament i alt det nye, der skal bygges ovenpå.
Mere sundhed tættere på borgerne. Det er kernen i sundhedsreformen. Og kommuner og region rykker tættere sammen end nogensinde før, når vi i fællesskab skal forvalte både sygehuse, psykiatri, det specialiserede socialområde og det nære sundhedsvæsen via de nye sundhedsråd. Sammen skal vi udvikle sundhedsindsatser, der passer til lokale behov, og prioritere og fordele ressourcer, så de bruges der, hvor behovet er størst.
Det kommer til at kræve mange og grundige forberedelser, så 2025 bliver et år, hvor vi får travlt med at lægge sten til fremtiden.
2025 er jo også valgår: Nordjyderne skal vælge folk til kommunalbestyrelser og regionsråd, og dermed indirekte til de to nordjyske sundhedsråd; Sundhedsråd Limfjorden og Sundhedsråd Vendsyssel.
Jeg stiller op til regionalvalget med ønske om at fortsætte som regionsrådsformand og stå i spidsen for den nye region. Og dermed også for den omstillingsproces, som kommer til at strække sin ind i hele valgperioden.
Det bliver en omstillingsproces, hvor det legendariske nordjyske samarbejde for alvor skal i spil!
Vi har måske nok et lille forspring i forhold til andre regioner, fordi vi heroppe kender hinanden rigtig godt på tværs af region og kommuner og andre sektorer.
Gang på gang har vi bevist, at ”fællesskab” og ”samarbejde” på nordjysk er mere end bare flotte ord.
Men i kraft af, at vi består som landets mindste region i den nye sundhedsstruktur, har vi virkelig også noget at bevise.
Men der er endnu længe til valget. Sammen med resten af Regionsrådet er jeg klar til at tage fat på opgaverne i resten af denne valgperiode. Som fx at afkorte ventelister, styrke børne- og Ungdomspsykiatrien og forbedre vores ambulancedrift. Og samtidig have fokus på klima og grøn omstilling.
Og økonomisk set står vi heldigvis et bedre sted end samme tid sidste år.
Vi har fået indhentet de store budgetoverskridelser på sundhedsområdet, og det ser endda ud til, at vi alt i alt kommer ud af 2024 med et lille mindreforbrug.
Det er en stor lettelse, at vi står på mere robust grund.
En af de andre helt store opgaver i 2025 handler om indflytning på det nye universitetshospital i Hospitalsbyen. Det er en kæmpe opgave, og selvom vi først flytter ind i 2026, er vi i fuld gang med planlægning og forberedelser, så patienterne kan føle sig trygge og være i gode hænder både i flytteperioden og fra dag 1 på det nye hospital.
Hvad angår selve hospitalsbyggeriet er det vist velkendt, at der stadig udestår nogle udbedringer og afklaringer. Men indflytningsdatoerne i 2026 er fastsat, og vi styrer benhårdt efter, at de kommer til at holde.
At der virkelig er noget at se frem til – det kunne 3500 nordjyder i alle aldre ved selvsyn konstatere, da Regionen 1. september inviterede til Åbent Hospital i de nye rammer. Og de første patienter færdes allerede i Hospitalsbyen, hvor Steno Diabetes center slog dørene op i september.
Så brikkerne er ved at samles, og det, der for mange måske engang virkede som et fatamorgana, er nu meget tæt på at være virkelighed; de fysiske rammer er ved at være på plads, og indflytningen tager for alvor fart i løbet af 2025.
Jeg er stolt af det, Regionsrådet indtil videre har nået – og jeg ser frem til at fortsætte det gode samarbejde med mine politiske kollegaer, med medarbejderne i regionen – og med de nordjyske kommuner og de mange, mange andre aktører i det nordjyske sundhedsvæsen.
Tak for året der gik – og godt nytår!
Nyt fra Regionsrådsgruppen
Pulsen i det nordjyske sundhedsvæsen
Hver eneste dag, også i juli måned, når rigtig mange holder sommerferie, har døren været åben i det nordjyske sundhedsvæsen, læger, sygehuse og psykiatri har været tilgængelig for mange patienter med akutte sygdomme.
Politisk har vi i foråret haft ekstra fokus på økonomien, efter 2023 med et stort merforbrug, hvor omstilling efter coronatiden var svær, og vi samtidig fik økonomi til at afvikle ventelister. Initiativer blev sat i gang med henblik på budgetoverholdelse i 2024, også initiativer der har kunne mærkes for både patienter og ansatte. Samtidig er vores vigtigste opgave at sikre, at nordjyderne kan komme til deres praktiserende læge, når der er brug for det, og måske efterfølgende udredt for alvorlig sygdom hos speciallæge, ambulant eller ved indlæggelse på sygehus. Mange borgere oplever desværre ventetid, både for at blive udredt/diagnosticeret og behandlet i det nordjyske sundhedsvæsen, og benytter derfor udrednings- og behandlingsgarantien på privathospital.
Selvom effektiviteten er stigende og nye digitale værktøjer tages i brug, så stiger antallet af patienter på grund af den demografiske udvikling. I takt med vi bliver ældre, vokser vi os til flere sygdomme, herunder også kroniske sygdomme, der kræver behandling, sygehusmedicin og den medicin vi køber på apoteket.
Øst matriklen og andre byggeopgaver
Det går hastigt fremad, både med det store hospitalsbyggeri og de psykiatriske afdelinger. Nordjyderne kan ved selvsyn opleve byggeriet indefra søndag den 1. september, hvor der er Åbent Hus. ’Bliver det nogensinde færdigt’, denne drillende bemærkning hører jeg ofte. Ja, det bliver færdigt og forventes taget i brug i 2026. Nu er 98% af alle entrepriser afleveret og mangelafhjælpning er i gang. Byggeledelsen er i proces med både facader og vandrør efter en entydig syn- og skønsafgørelse. I 2025 skal de tekniske faciliteter installeres og afprøves.
I 2023 blev bygningen SUND, Sundhedsvidenskabelige Fakultet Aalborg Universitet, taget i brug, og i disse dage flyttes ind i Steno Diabetes Centret, hvor de første patienter modtages fra 1. september. Så er vi i gang, og både patienter, ansatte og studerende har fået tilgængelig til området.
Selvom der er meget opmærksomhed på det nye universitetshospital, så igangsættes også forbedringsprojekter på Regionshospitalet i Hjørring, i Thisted og i Hobro. Byggeri af et nyt Neurohabiliteringscenter i Brønderslev projekteres og forventes ibrugtaget ultimo 2027. I denne måned igangsættes et botilbud til svært selvskadende børn og unge i Aalborg, det forventes færdigt ultimo 2025.
Lægedækning i hele Nordjylland
Lægeuddannelsen i Nordjylland, med opstart 2010, begynder nu for alvor at give effekt. En del områder i Nordjylland har i mange år haft mangel på praktiserende læger. I en længere årrække har læger, på grund af pensionsalder, drejet nøglen om, uden mulighed for at sælge sin klinik. Derfor har det været nødvendigt at etablere både udbuds- og regionsklinikker. Men nu vender udviklingen, alene i år er der afhændet tre regionsklinkker og nu er tiden kommet til, at Region Nordjylland varsler opsigelse af fire udbudsklinikker. Det har hele tiden været en politisk strategi og 1. prioritet, at klinikker skal være ejet af PLO-læger. I 2024 – 2026 forventes ca. 80 nye færdiguddannede læger og i samme periode, kan det forudses, at ca. 40 praktiserende læger vælger at stoppe på grund af alder. Det får en kæmpe stor betydning for borgere i de områder af Nordjylland, hvor man ikke har haft egen læge.
Ny struktur på sundhedsområdet
Rundt om i kommuner og regioner, hos praktiserende læger og andre sundhedsprofessionelle, ventes i denne tid med spænding på Regeringens udspil om en ny struktur på sundhedsområdet.
Hvordan skal sundhedsopgaverne fordeles i fremtiden, hvem skal have ansvaret, rækker økonomien og bliver det stadig et folkevalgt regionsråd? Dette er blot nogle få spørgsmål. Det drejer sig først og fremmest om, at borgere og patienter får sundhedsydelser af høj sundhedsfaglig kvalitet og at så mange opgaver som muligt, løses efter devisen: Alt det der ikke er svært, skal være nært.
Anny Winther, Gruppeformand
2. august 2024